Sfaturi Practice

Boxa perfectă – Reguli de întreţinere a așternutului

Nimic nu este mai plăcut ca, după o plimbare în natură sau după un concurs să aduci calul într-o boxă curată, cu paie proaspete şi frumos mirositoare. Acest lucru presupune însă un efort cotidian, dar foarte necesar bunăstării şi sănătăţii calului tău.

Pentru un călăreţ care urcă zilnic pe cal, boxa rămâne, fără îndoială, metoda cea mai practică. Calul este astfel disponibil şi sub supraveghere în orice moment, iar locul este curat şi alimentaţia calului este supravegheată. Primul lucru de care trebuie să ţii cont atunci când amenajezi grajdul este ca animalul să se simtă bine într-un astfel de loc.

Boxa ideală
Boxa este un grajd individual, închis, de aproximativ 3,5×4 mp unde calul se poate mişca liber. O boxă bună trebuie să permită calului să comunice cu tovarăşii săi şi să aibă gratii care să permită calului să vadă ce se petrece afară. În plus, spaţiul trebuie să-i permită să se mişte în voie şi să se lungească atunci când este cazul.

În general, plafonul boxei este indicat să aibă în jur de 3 metri înălţime, iar solul trebuie să fie uşor înclinat spre fundul încăperii, pentru ca urina să se poată scurge uşor. Dar, în acelaşi timp, trebuie să fie solid şi impermeabil. Boxa trebuie să fie curată, iar așternutul să fie gros. Va trebui, de asemenea, ca într-un colţ al încăperii să existe un loc unde calul să se hrănească, iar în celălalt colţ să fie amenajată o zonă de hrană şi o adăpătoare.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești hranitoare pentru capreaccesorii pentru muls, dar și incubatoare pentru pui.

Bine de ştiut
O litieră deasă şi curată este indispensabilă confortului şi igienei calului. Aceasta îi serveşte şi ca furaje, bogăţia acestora în celuloză stimulându-i tranzitul intestinal. De aceea, paiele trebuie să fie destul de abundente pentru a forma o pătură care să izoleze calul de solul uneori rece şi să îi atentueze acestuia duritatea.
Este bine de ştiut că un cal nu se culcă niciodată pe un sol prea dur. Or, calul se poate odihni mult mai bine în momentul în care are posibilitatea de a se lungi chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp.

Igienă
Orice tip de litieră ai alege, trebuie să ai în vedere întreţinerea sa zilnică. În fiecare zi, trebuie să scoţi bălegarul şi murdăria, deasupra. Apoi să completezi paie în cantitate suficientă pentru ca animalul să se poată lungi liniştit. De preferat este să pui mai multe paie pe margini în aşa fel încât calul să se culce în aşa fel încât să nu se lovească de perete.

Apoi va trebui să efectuezi o curăţire completă şi regulată a boxei, cel puţin o dată pe săptămână, în cazul unei litiere din paie. La cânepă sau la in, care sunt mai absorbante, curăţenia se face ceva mai rar. Cea mai utilizată litieră este, aşadar, cea din paie. Calitatea sa depinde de anotimp şi de provenienţă.

Confortabile şi calde iarna, paiele pot fi şi dăunătoare calului, putând cauza afecţiuni respiratorii. În plus, trebuie schimbate integral în fiecare săptămână. De asemenea, nu sunt potrivite pentru caii alergici şi gurmanzi.

Așternutul din paie
Întreţinerea așternutului este o sarcină care cere efort şi răbdare, mai ales dacă este una tradiţională, de paie, dar care poate fi rapid rezolvată dacă ţii cont de câte aspecte esenţiale. Iată, mai jos, câteva dintre etapele necesare pentru întreţinerea corectă a așternutului din paie.

  1. Un prim pas constă în a aduna fecalele şi paiele murdare la suprafaţă. Înfige furca sub grămada de paie murdară, plină de urină şi balegă. Ridic-o, apoi, dar fără să o răstorni şi depune conţinutul în roabă. Treptat, şi în mod succesiv, triază paiele uscate şi curate şi împrăştie-le pe părţile laterale ale boxei, pentru a degaja la maxim solul. Ai grijă, însă, să nu fie niciun pic de mizerie acumulată.
  2. Când roaba este plină, goleşte-o de bălegar.
  3. După ce ai retras toate paiele murdare şi toată balega, mătură solul. Şi apoi, dacă pardoseala este complet goală, dezinfecteaz-o pe cât posibil.
  4. Repartizează apoi pe sol paiele pe care le-ai împrăştiat în prealabil în colţuri, pentru a forma un strat de fund. Apoi adu un balot de paie şi repartizează-l uniform pe tot solul, aşteptând un moment ca să se aşeze praful şi abia după aceea introdu calul în boxă.

Ca majoritatea animalelor, calul ştie, instinctiv, că nu trebuie să murdărească cuibul său. Caii sălbatici îşi depun balega în locuri precise şi nu mănâncă niciodată în apropierea acestei zone. Trupa se deplasează constant şi schimbă frecvent păşunea. Acest comportament instinctiv este o regulă de igienă de bază, care evită transmiterea paraziţilor interni şi eventualele boli contagioase. Când calul este însă în captivitate, este indispensabil să cureţi în fiecare zi boxa pentru a o debarasa de balegă şi de paiele murdare.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și