Sfaturi Practice

Agenda zilnică a proprietarului

Atunci când ești proprietarul unui cal, ai nu numai responsabilitatea de a-l încăleca și a-l scoate la plimbare, ci și de a-l îngriji zi de zi. De fapt, grija pentru întreținerea cotidiană a animalului ar trebui să fie literă de lege pentru orice persoană care deține un cal.

Oserie de aspecte în ceea ce privește îngrijirea calului tău ar trebui să fie incluse pe agenda ta zilnică.

Ca prim aspect, trebuie să știi că un cal mănâncă precum un om, de trei- patru ori pe zi și de aceea va trebui să-i calculezi o rație bună de fân, completată cu cereale sau cu hrană granulată. De asemenea, va trebui să aibă apă proaspătă la discreție. Dacă te vei gândi zilnic la aceste lucruri, vei avea un cal în plină formă.


De asemenea, zilnic trebuie să-l țesali, să-i verifici starea generală, să ai un contact zilnic, care va suda relația voastră, toate aceste mici îndeletniciri nefiind nici pe departe o corvoadă, ci o plăcere.

Vizitează-l zilnic
Vizitele cotidiene la grajd sau pe pășune sunt o ocazie ideală de a te îngriji de calul tău. Atunci îl poți țesăla, momentul fiind prielnic ca să poți observa dacă are mici răni pe corp sau înțepături de insecte care să fie un real disconfort pentru el.


De asemenea, poți să vezi care este starea sa generală, dacă are o mină tristă sau dacă este dornic să fie scos afară sau încălecat. Apoi, o altă etapă este curățenia grajdului. Curăță grajul, adică scoate paiele murdare și așază paie noi, verifică adăpătoarele și curăță-le dacă este nevoie, fiindcă știi că unui cal îi place întotdeauna să bea apă curată. Cu timpul toate aceste lucruri ar trebui să devină automatisme și să facă parte din rutina zilnică.

Aspecte punctuale
De asemenea, la tot acest set de îngrijiri cotidiene se adaugă unele aspecte punctuale, cum ar fi vizita potcovarului, a veterinarului sau, după caz, a dentistului, la care va trebuie să te gândești și pe care va fi necesar să le suporți tot tu.
În fine, va trebui să iei în calcul cheltuielile periodice cu hrana, cu curățenia și întreținerea boxei și a harnașamentului.

Dacă îl ai în pensiune…
Există și posibilitatea să ții calul în pensiune. Ai fi tentat să spui poate că ești scutit de toate aceste îngrijiri zilnice, dar nu este chiar așa. Contractul pe care l-ai încheiat cu clubul sau cu pensiunea nu te scutește totuși de aceste mici îngrijiri pe care trebuie să le acorzi calului, mai ales că tu ești cel care trebuie să-l călărești și să-l scoți la plimbare.

P: www.proferma.ro produse profesionale pentru fermieri! La noi găsești articole potcovitfraie si capestre, dar și hrană pentru oi si capre.

Articolul Anterior Următorul Articol

S-ar putea să-ți placă și