Abonare Newsletter

Turism ecvestru Carpati

Trasee montane ce te așteaptă să le descoperi din șaua calului

Dacă iubeşti caii, natura şi călătoriile, vei fi cu siguranţă încântat să practici în timpul liber călăria de agrement. Prilej de convieţuire în aer liber, în armonie cu calul, dar şi cu grupul din care faci parte, drumeţia ecvestră este o experienţă de neuitat pe care ai vrea parcă să o încerci în vara aceasta. Află detalii despre traseele montane din România pe care le poți parcurge în șaua calului din interviul acordat revistei noastre de dl. Bogdan Papuc, director executiv al Asociației de Ecoturism din România.

Calul Meu: Care sunt principalele trasee care pot fi parcurse călare în această vară, în munții din România?

Bogdan Papuc: România este o țară potrivită pentru turism ecvestru pe tot teritoriul său, singura limitare în alegerea traseului sau a zonei geografice fiind prezența unui centru ecvestru și a ghizilor bine pregătiți. Pot fi parcurse trasee cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru începători, cât și pentru persoane cu experiență. Rețeaua de membri AER (Asociația de Ecoturism din România) și a destinațiilor pe care AER le promovează oferă posibilitatea de a practica turism ecvestru în zone ca: Parcul Natural Apuseni (Daksa), Parcul Național Munții Măcinului (www.parcmacin.ro), Țara Dornelor – Parcul Național Călimani (www.taradornelor.ro), Covasna (www.transylvaniancastle.com), sau zona de la poalele Munților Făgăraș (www.equus-silvania.com).

Traseele pot fi ajustate în funcție de nivelul de pregătire al turiștilor sau de timpul pe care aceștia îl au la dispoziție, putând opta între ture scurte, de câteva ore, sau de trasee pe mai multe zile, cu înnoptare la pensiuni sau, pentru mai multă aventură, la cort. În funcție de zona geografică, traseele pot ajunge și la altitudini ridicate, în zona montană înaltă.

C.M.: Cum se desfășoară aceste drumeții ecvestre? Presupun că implică prezența unui ghid autorizat... Și, de asemenea, ar mai fi interesant de știut pentru ce persoane sunt recomandate?

B.P.: Traseele călare se efectuează numai cu ghid însoțitor, pentru mai multă siguranță. Acesta cunoaște zona foarte bine și oferă informații prețioase turiștilor despre relief, floră (plante medicinale, plante comestibile în sălbăticie etc.), faună, tradiții și legende ale locului. De asemenea, ghidul are și grijă de cai și ajută turiștii cu sfaturi practice pentru abordarea zonelor mai dificile.

Turiștii nu trebuie să fie ași în călărie, însă o minimă experiență este necesară pentru trasee în afara manejului. Începătorii pot participa cu condiția să poată gestiona calul la pas, trap și galop (măcar pentru situația în care calul pornește câțiva pași la galop).

C.M.: Care au fost cele mai apreciate trasee de către turiști, în ultimii ani?

B. P.: Trasee precum cele din zona Parcului Natural Apuseni sau din Parcul Național Munții Măcinului încep să fie din ce în ce mai folosite de doritorii de călărie. Ele atrag atât doritori de călărie din centrele urbane învecinate precum Galați, Brăila, respectiv Cluj, ce doresc să-și petreacă de obicei câteva ore pe cal, dar totodată încep să aducă în zonă și doritori de un sejur de câteva zile dedicat exclusiv călăriei. Totodată, Țara Dornelor devine o destinație de vacanță cu un pronunțat profil ecoturistic, unde una dintre ofertele speciale ale zonei este legată de călărie.

C.M.: Unde trebuie să se adreseze și ce pași trebuie să urmeze turistul care vrea să plece pe un traseu călare în munții din țara noastră?

B.P.: Cei interesați se pot adresa direct AER sau direct membrilor și partenerilor noștri care oferă acest tip de servicii. Pentru mai multe detalii, puteți vizita site-ul www.eco-romania.ro

Este bine ca ei să spună de la început ce doresc, numărul de participanți, câte zile au la dispoziție, nivelul de experiență, dacă și ce echipament au, preferințe de cazare și masă. În funcție de toate aceste detalii, vor primi o ofertă de preț personalizată. Este important de știut că, atunci când vorbim de turism ecvestru, sau în general de ecoturism, nu prea există pachete gata făcute. Acestea sunt croite în funcție de dorințele fiecărui grup, și asigură o experiență mult mai personalizată.

Cunoștințele de călărie de bază sunt obligatorii. De asemenea și capacitatea de a gestiona autonom un cal în cele trei aluri: pas, trap și galop. Totodată este necesară și o bună pregătire fizică și psihică

Interviu realizat de:

Raluca Ene

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri