Abonare Newsletter

Pregătește-l corect pentru sezonul cald

Vremea e frumoasă, numai bună de o plimbare călare. Dacă vrei să ieși în natură, să te bucuri din plin de razele soarelui, nu trebuie să ignori câteva aspecte importante ale îngrijirii calului în sezonul cald. Iată mai jos câteva sfaturi care să te ajute să treci mai ușor peste zilele caniculare.

Caii sunt adesea victime ale căldurii excesive, ca și noi oamenii, de altfel. Asta fiindcă, și caii se înscriu în categoria animalelor cărora nu le prea priesc temperaturile ridicate.

Calul este singurul animal cu o talie asemănătoare la fel de rapid, și care are un asemenea randament muscular. Acesta este motivul pentru care este și foarte rapid pasibil de hipertermie. Unii specialiști consideră că valoarea ideală de temperatură pentru un cal este, pe vreme senină și uscată, sub 15°C. În schimb, un cer acoperit, care anunță furtună, îi este nefast. Dar nu trebuie să înțelegem nicidecum că timpul frumos nu îi este favorabil, ci, dimpotrivă, extremele sunt cel mai greu de suportat. Așa se poate întâmpla cu temperatura din interiorul unei boxe, a unui camion sau a unei rulote. De aceea, acestea trebuie să fie prevăzute cu un sistem de aerisire, fiindcă nici aerul condiționat nu este o soluție, fiindcă favorizează circulația diverșilor viruși. Calul se încălzește însă și în urma unui efort intens, de aceea pericolul supraîncălzirii este cu atât mai mare cu cât afară este caniculă.

Semne tipice

Semnele supraîncălzirii sau ale hipertermiei, sunt caracteristice. Calul începe să tremure sau, în funcție de gravitatea situației, se clatină, respiră superficial, are pupilele dilatate, pielea îi devine uscată, după o asudare abundentă. Dacă animalul are deja colici, în momentul hipertermiei, constantele vitale sunt și ele afectate. Altfel spus, ritmul cardiac și cel respirator, dar mai ales temperatura corporală sunt anormal de ridicate, iar calul are mucoasele congestionate.

Specialiștii susțin că este nevoie de 15 zile sau trei săptămâni pentru ca un cal să se adapteze parțial la temperaturile ridicate, pentru ca glandele sudoripare să funcționeze corect, adică să secrete suficient de multă sudoare, ca să răcorească animalul.

Precauții

Pentru a face față temperaturilor ridicate, se impun respectarea câtorva reguli. Nu trebuie să călărești la orele cele mai calde ale zilei. În general, nu este indicat să călărim pe căldură mare, chiar dacă suntem protejați de umbră. De asemenea, pe timp de vară, este indicat să călărim prin pădure decât pe drum asfaltat sau pietruit. Și este de dorit să optăm pentru reprize de mers scurte sau sărituri peste obstacole decât pentru anduranță sau drumeție ecvestră pe distanțe lungi.

De asemenea, pentru a respinge soarele trebuie să porți haine deschise la culoare și să folosești pentru piele o cremă de protecție solară. Totodată, transportul calului este de evitat la orele amiezii, și este mai bine să călătorești dimineața sau seara. Căci, vara, interiorul unui rulote poate atinge 60°C, iar la asemenea valori, aerisirea nu mai face față.

Risc de insolație

Ca și oamenii, și caii pot face insolație. De aceea, atunci când este priponit sau dacă este la pășune, ai grijă să aibă copaci prin apropiere sau și mai bine introdu-l în grajd și scoate-l pe seară.

Dacă, însă, calul stă închis pe toată perioada anului, gândește-te să aerisești grajdurile, să acoperi ochiurile de geam sau să umezești pereții.

Pe căldură, un cal poate bea până la 80 de litri de apă în 24 de ore. De aceea, apa trebuie să fie proaspătă, nu mai rece de 15°C, curată și în cantitate suficientă. De notat că rehidratarea calului se face progresiv. Adică după efort, trebuie să îl întrerupi din adăpat introducându-i un deget în comisura buzelor ca să nu își supraîncarce stomacul.

De asemenea, trebuie să ai în vedere o alimentație proaspătă și bogată în fibre, iar rația normală de concentrate poate fi distribuită dimineața foarte devreme sau seara foarte târziu.

Dacă bănuiești că animalul suferă de supraîncălzire, îi poți lua temperatura. Temperatura rectală nu trebuie să depășească 39,5 grade. Trebuie să știi că, la mai mult de 41°C, calul este în pericol. În ceea ce privește ritmul respirator, frecvența acestuia nu trebuie să fie niciodată, după câteva minute de pauză, mai mare decât bătăile inimii (sau invers).

Scăderea temperaturii

Dacă temperatura corpului a depășit 39,5°C, trebuie să luăm rapid măsuri. Scăderea temperaturii corporale în cazul unui cal care cunoaște un episod de hipertermie implică o răcire progresivă. Asta înseamnă că, îl putem uda, de la cap la picioare, cu o apă răcită treptat până la 0 grade dacă este posibil. Dar, atenție!, dacă supraîncălzirea survine după o perioadă de efort, trebuie să-l faci să meargă, pentru a-l ajuta să recupereze și să elimine acidul lactic din mușchi. Dar dacă supraîncălzirea este cauzată de o expunere prelungită la soare, mișcarea nu ajută la nimic.

Apoi, dacă starea animalului nu se ameliorează, este cazul să te adresezi de urgență medicului veterinar, care va impune un tratament specific, după caz.

Când și cum îi faci duș

A spăla calul poate fi o plăcere dacă vei respecta anumite reguli. Prima dintre ele este să începi prin a-l linişti şi a-l face să aibă încredere în tine. Dacă se arată refractar, nu-l spăla pe tot corpul din prima zi. Procedează progresiv, fără să îl bruschezi. De asemenea, nu trebuie să speli calul când este transpirat, după un efort intens. Îl poţi duşa complet atunci când este foarte cald afară şi, de preferinţă, la începutul după-amiezii. Un duş complet este indicat mai ales înaintea unei competiţii. Dar pentru a-l spăla ca la carte, trebuie să ai în vedere câteva detalii:

* Înainte de a începe șamponarea, perie cu atenție coama și coada. Descurcă coada, meșă cu meșă, desfăcând ușor nodurile pentru a nu smulge părul.

Folosește un șampon special pentru cai și pregătește-ți un burete. Înmoaie pielea cu un jet fără presiune începând de la picioare. Lăsând apa să curgă, fricționează pielea cu mâna pentru ca apa să penetreze bine pielea.

Urcă apoi cu jetul spre coapse, crupă, flancuri și spate, umeri, lăsând la urmă gâtul și coama și având grijă să nu stropești fața calului.

* Nu uita de abdomen, piept și de interiorul coapselor. Plasează jetul la baza cozii, îndreptat în jos, pentru a înmuia bine firele pe toată lungimea lor. Șamponează apoi viguros calul pe tot corpul. Clătește buretele sub jet înainte de a-l reintroduce în șampon pentru ca acesta să rămână curat. Spală bine coama.

* Nu uita să speli calul sub coadă, între coapse, sub burtă și între picioarele din față. Treci cu buretele pe față, evitând ochii și nasul. Șamponul ar putea afecta mucoasele calului și riști ca acesta să nu te mai lase să-l speli. La final, spală-i coada, înmuind-o în găleata plină de apă cu șampon.

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri