Abonare Newsletter

Iarba proaspata, de primavara

Cum să ai o pășune de calitate

O pășune bine exploatată și bine întreținută reprezintă deseori cheia succesului în ceea ce privește păstrarea unei bune stări de sănătate a calului sau cailor tăi. Dacă vei avea grijă ca aceasta să cuprindă specii adaptate nevoilor animalului și dacă îți vei hrăni calul cu moderație, atunci vei avea toate șansele să asiguri acestuia o nutriție sănătoasă.

Primăvara, când natura renaște și pășunile miros a iarbă proaspătă, te gândești să-ți scoți mai des calul la pășunat. Însă nu trebuie să uiți câteva lucruri atunci când te hotărăști să-l lași să pască în aer liber.

Astfel, la început de primăvară, este recomandat să împarți suprafața în mai multe parcele și să ai în vedere o perioadă de 20 de zile până când iarba va crește din nou. Pentru a obține o iarbă înaltă de 5 cm, dar și pentru a evita o supraexploatare, durata pășunatului nu trebuie să depășească în general 8-10 zile. Dacă iarba lipsește, este mai bine să concentrezi animalele pe o suprafață mică, mai degrabă, decât să supraexploatezi restul pășunii.

Calitatea pășunii variază în funcție de plantele ce se regăsesc pe ea. Calitatea nutrienților, proteinele, conținutul energetic și cantitatea de fibre pot varia, la rândul lor, în mod semnificativ. În general, calitatea pășunii de primăvară este diferită în funcție de sezon. Iarba nouă de primăvară este bogată în proteine și cu o cantitate slabă de carbohidrați (energie). Acest fapt, coroborat cu conținutul crescut de apă al ierbii proaspete, pot cauza diaree, fiindcă iarba este mai ușor digerată, iar trecerea prin tractul gastro-intestinal este mai rapidă.

Însă dacă obișnuiești treptat caii cu pășunea de primăvară, vei permite bacteriilor responsabile cu digestia să facă aceste schimbări în dietă, permițând astfel stomacului să digere mai bine furajele proaspete.

Dar dacă animalul este ținut la pășune tot anul, schimbările se fac natural, iar organismul se obișnuieste de la sine cu schimbarea. Dar dacă este lăsat dintr-o dată la pășune, atunci va exista riscul apariției colicilor.

De aceea, este indicat să-l retragi după o oră în prima zi, și să mărești, treptat, intervalul de timp. Iar dacă ai un cal insulino-rezistent, introducerea graduală pe pășune este chiar recomandată.

De asemenea, unii proprietari obișnuiesc să pună botnițe calului, ca să nu mănânce prea mult.

În altă ordine de idei, suplimentarea cu fân depinde de compoziția pășunii și de condiția fizică a calului.

În sezonul cositului, este important să tai fânul imediat după înflorire, fiindcă în cazul în care fânul este cules prea târziu, furajele nu vor fi suficient de bune calitativ. De asemenea, trebuie să fii atent la excese: cailor care au tendință de îngrășare și sunt predispuși la furburi va trebui să fie limitat accesul pe pășune la doar câteva ore pe zi.

Dacă ai o fermă de animale

O întrebare pe care și-o pun frecvent proprietarii fermelor de animale este câte hectare de pășune se recomandă pentru fiecare specie? Ei bine, acest lucru depinde de bogăția solului (dacă fânul este bun sau nu) dar și de zona în care este amplasată ferma.

În general, indiferent de specie, fiecare animal va mânca în jur de 3% din greutatea corporală, calculată în hrană. Astfel, o vacă de 450 de kg are nevoie de aproximativ 13 kg de hrană în fiecare zi, pentru o dietă de menținere, restul depinzând de gradul de efort, de performanță sau de rasă.

De asemenea, fiecare animal va avea preferințele sale, de aceea este indicat să rotești culturile și să lași anumite porțiuni să se ”odihnească” pentru cel puțin 14 zile, după pășunat.

Astfel, fânul va avea suficient timp ca să crească din nou.

 

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri