Abonare Newsletter

Haflinger

Rezistent, docil, calm și afectuos, calul din rasa Haflinger este unic în lume. Cu roba roibă și coama deschisă la culoare, cu aluri confortabile dar energice, Haflingerul a fost folosit inițial ca și cal de muncă, dar a devenit popular în întreaga lume grație temperamentului puternic, robusteții și eleganței. Popularitatea rasei a atins apogeul în anul 2003, când o iapă de Haflinger devine primul cal clonat din lume.

Calul din rasa Haflinger- sau Avelignese, după denumirea italiană- este o rasă de munte, de talie mica, originară din Tirol, regiune istorică situată între Austria și nordul Italiei. Rasa are drept strămoși populațiile de cabaline existente în această regiune încă din Evul Mediu. Este luat în considerare ca și rasă încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este caracterizat prin roba roibă și coama deschisă, prin aluri confortabile dar energice, dar și prin musculatura și eleganța sa. De la creșterea sa exclusiv pentru muncă în teren accidentat, Haflingerul a moștenit o mare robustețe.

Folie, armăsarul fondator al rasei

Morfologia și aspectul actual al rasei sunt rezultatul încrucișărilor regulate dintre caii arabi și poneii de muncă tirolieni. Armăsarul fondator al rasei, Folie, s-a născut în 1874, iar prima herghelie dedicată creșterii rasei a fost înființată în 1904. Toți Haflingerii actuali au ca strămoș pe armăsarul Folie, de-a lungul celor șapte linii de sânge.

Cele două războaie mondiale au afectat rasa iar pentru salvarea acesteia de la extincție sunt folosite animale de cea mai slabă calitate. În timpul celui de-al doilea război mondial, eforturile crescătorilor se concentrează asupra cailor de tracțiune folosiți de armată. După război, accentul este pus pe producerea de exemplare mai mari și mai rafinate. Haflingerul este atunci încrucișat fără niciun fel de control, cu alte rase, iar riscul de extincție crește. Totuși, din 1946, crescătorii își dau silința să aducă pe lume cai de rasă pură, motiv pentru care se creează un stud-book ferm. Interesul pentru această rasă crește în alte țări. În 2005, existau în lume circa 250.000 de exemplare de cai din rasa Haflinger. Există herghelii de Haflinger în foarte multe țări, deși majoritatea cailor provin din Austria.

În 2003, o iapă de Haflinger devine primul cal clonat din lume, dând naștere unei mânze pe nume Prometea. Nașterea sa, survenită pe data de 28 mai, a fost supervizată de oamenii de știință italieni. Este clonată de la o celulă de piele și se naște în stare perfectă. În 2008, Prometea dă chiar ea naștere unui mânz numit Pegaso, obținut prin inseminare artificială cu sperma unui armăsar Haflinger.

Cal de lucru pe teren dificil

Haflingerii sunt folosiți într-un mare număr de discipline ecvestre precum tracțiune ușoară, atelaj, călărie de anduranță, dresaj, voltijă și hipoterapie. Armatele austriacă și germană continuă să-l folosească ca și animal de lucru pe teren dificil. World Haflinger Federation (WHF) este structura mondială care controlează standardul rasei. Este formată din 22 de confederații naționale și gestionează obiectivele de creștere, liniile directoare și regulile pentru organizațiile membre. Organismele naționale sunt autorizate să devină membre ale WHF (World Haflinger Federation) cu condiția să promoveze creșterea rasei pure și să mențină caraceristicile ereditare ale rasei. Totodată, Austria a dezvoltat un sistem strict de inspecție pentru asigurarea bunei calități a cailor destinați creșterii.

Denumirea de ”Haflinger„ provine de la satul tirolian Hafling, situat în nordul Italiei. Denumirea este oficializată pe data de 2 mai 1898 prin decretul ministerului austriac al agriculturii. Rasa este cunoscută sub denumirea de ”Avelignese” în Italia, termen ce amintește de denumirea italiană a statului Hafling- Avelengo sau Aveligna.

Selecție riguroasă

Rasa Haflinger este caracterizată prin omogenitate și este rezultatul unei selecții riguroase de către crescători, desfășurată într-un mediu izolat de influențe exterioare. Astfel a rezultat un căluț de munte, robust, solid și rustic care a devenit foarte popular în lumea întreagă.

Unele surse recunosc două tipuri de cai Haflinger: cai grei și cai ușori. Caii grei au o talie mai redusă, o greutate mai mare și excelează în muncile de tracțiune și agricultură. Tipul ușor este folosit în echitația de agrement, în tracțiunea ușoară și în competițiile de călărie. Toate celelalte organizații de rasă nu recunosc decât un singur tip.

Crescut ca animal de muncă, Haflingerul a păstrat unele caracteristici cum ar fi crupa adesea dublă, coama deasă și lungă, picioarele relativ late. Selectarea sa pentru sport, în timpul celei de-a doua jumătăți a secolului XX l-a transformat morfologic: a crescut cu 6 cm în medie între anii 1984 și 1999, a pierdut din lățimea pieptului și a burții alungindu-și scheletul.

Talia medie a rasei a crescut de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial trecând de 1,40 m la o plajă de 1,37- 1,49 m în zilele noastre, cu o medie de 1,45 m. Această creștere răspunde dorinței crescătorilor de a-l face mai sportiv și polivalent. Nu este recomandată obținerea cailor cu o talie mai mică decât cea recomandată, dar animalele mai mari pot fi admise dacă răspund criteriilor regăsibile în standard. Talia căutată de crescătorii francezi se situează între 1,44 m și 1,49 m, iar greutatea între 380 și 450 kg.

Unele țări înregistrează caii din rasa Haflinger în rândul cailor, iar altele în rândul poneilor.

Rasa are un cap ușor, scurt și rafinat, bine conturat, cu o frunte largă care se îngustează spre vârful nasului. Gâtul este mediu spre lung, foarte musculos, umerii înclinați și bine formați, permițând o mișcare amplă și suplă la pas și la trap, pieptul este bine deschis și profund. Spatele are o lungime medie, este musculos, crupa este lungă, ușor înclinată și musculoasă.

Calm și docil

Unul dintre punctele cheie în selecția rasei este temperamentul. Animalele trebuie să aibă o natură calmă, un caracter docil și afectuos pentru a fi înscris în diferitele registre naționale ale rasei. Temperamentul fiecărui cal este testat în timpul inspecțiilor oficiale. Din acest punct de vedere, Haflinger-ul este perceput ca un ”Golden Retriever al cailor”. Este de altfel necesar să-i oferim o educație bună din cauza forței sale care ar putea să-l facă periculos în cazul unei eventuale nesupuneri din cauza faptului că acest cal poate fi și încăpățânat. Calul este reputat și pentru siguranța, suflul și longevitatea sa mulți dintre reprezentanții rasei depășind vârsta de 40 de ani. Este un cal care se crește ușor în aer liber.

Datorită popularității sae internaționale, rasa Haflinger este prezentă masiv în cultura populară. Romanul ”Cal de război/Cheval de guerre” al lui Michael Morpurgo citează caii Haflinger printre caii destinați tracțiunii materialului de artilerie din timpul Primului Război Mondial. De asemenea, căluți din această rasă sunt personaje în romanele pentru copii.

Renumit pentru laptele de iapă

Rasa Haflinger este reputată în egală măsură în Europa pentru producția sa de lapte de iapă folosit sau transformat cu scopuri dietetice sau cosmetice. Iepele pot fi mulse de trei ori pe zi. De altfel, se spune ca iepele din această rasă furnizează cea mai mare parte din laptele de iapă consumat în Germania și Mongolia.

Foarte multe afecţiuni cardiovasculare, gastrointestinale, nevrotice sunt vindecabile prin laptele provenit de la iepele din rasa Haflinger.

În localitatea Mulben din Germania, medicul veterinar Rudolf Storch a creat o herghelie – sanatoriu unde se fac tratamente cu lapte de iapă. Asemenea clinici s-au deschis şi în alte localităţi din Germania. Laptele este procurat de la iepe de rasă Haflinger care pentru docilitatea şi masivitatea lor sunt folosite în special la tracţiune. O iapă bine hranită poate da într-un an, cu 5-6 mulsuri pe zi, adică 1000-1500 de litri de lapte.

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri