Abonare Newsletter

Cum sa-ti amenajezi propriul manej

A construi o arenă de echitație este o artă dar și o știință, iar dacă întrebi mai mulți oameni, poți avea surpriza să primești răspunsuri diferite. Important este că există câteva principii de respectat atunci când dorești să amenajezi un asemenea loc.

Manejul este un loc acoperit, al cărui sol permite antrenamentul şi găzduirea a diverse competiţii ecvestre.

Folosit încă din antichitate, manejul sau caruselul era la origine un loc circular unde se putea practica călăria, unde puteai da un cal la coardă sau unde se putea executa o demonstraţie de dresaj. Dar, oficial, manejul apare în Italia, în secolul XVI. Cuvântul ”manej” derivă din termenul italian ”maneggio”. În Franţa de exemplu, manejul regelui a fost instituit sub Henric al III-lea.

Clădirile care găzduiesc manejul sunt aproape întotdeauna rectangulare. La modul ideal, un manej este acoperit şi închis, pentru a permite antrenamentul pe orice fel de vreme.

Loc ideal pentru dresaj

Manejul este prevăzut inclusiv cu un sistem de iluminat pentru lucrul pe timpul nopții, iar pereţii acestuia sunt înclinaţi la bază, pentru a evita ca animalul să se frece de el şi să rănească astfel gamba călăreţului. Dimensiunile sale sunt mai mari decât dimensiunile olimpice (60/20 m) în vederea pregătirii în bune condiţii a competiţiilor de dresaj.

În practică, multe manejuri sunt deschise pe una sau mai multe părţi. Nu sunt întotdeauna luminate şi de cele mai multe ori sunt mai mici decât cele olimpice. Solul manejului trebuie să fie acoperit de nisip, rumeguş sau plută. În prezent, sunt de preferat solurile din nisip mai degrabă decât cele din rumeguş, considerate a fi prea alunecoase şi mai greu de întreţinut.

Drenajul terenului

Un prim pas în amenajarea unui manej este alegerea spațiului potrivit. Apoi, singurul lucru pe care nu îl dorești pe terenul odată ales este apa. De aceea, trebuie să iei în calcul drenajul terenului. În primul rând, este de dorit să creezi o pantă uşoară, astfel ca apa să curgă de pe teren. Abordarea cea mai comună în materie de amenajare a unui manej este aceea de a crea canale de scurgere de-a lungul fiecărei părți a manejului, pentru a colecta apa și a o determina să ”părăsească” zona.


Construcția propriu-zisă

A doua etapă constă în excavarea terenului și apoi aplicarea unui strat de 100 mm de nisip, rumeguș sau zgură. Urmează compactarea acestuia. De reținut că, pentru un strat de 100 mm, vei avea nevoie de 80 mc de material pentru a acoperi arena.

De altfel, construirea unei arene de călărie este aproape similară cu construirea unei străzi. Aceasta va fi rezistentă dacă asfaltul va fi dur și bine compactat. La fel, nisipul trebuie să fie suficient de compact încât să nu provoace rănirea sau disconfortul calului. Dacă reușești să sapi cu propria gleznă, în nisip, atunci înseamnă că solul nu este suficient de tare.

O suprafață ideală?

Suprafața manejului poate fi din rumeguș, dar trebuie să ai în vedere faptul că acesta va acumula praf și va trebui înlocuit după o perioadă. Cauciucul este considerat de unii o suprafață ideală însă nu trebuie să conțină nicio urmă de metal și de asemenea trebuie să aibă o grosime uniformă.

Nisipul de râu este un finisaj potrivit pentru arena de călărie. Poate fi amestecat cu rumeguș sau cu cauciuc pentru a-i spori proprietățile. Se va eroda cu timpul, așa că va trebui înlocuit din timp în timp. Există și suprafețe sintetice speciale, create de anumiți producătoril, fiindcă și în acest domeniu, progresele tehnice sunt evidente.

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri