Abonare Newsletter

Cum alegi usor calul potrivit pentru TREC

Disciplină completă, aflată la granița dintre competițiile clasice și turismul ecvestru, TREC-ul este un sport care se adresează în special călăreților de exterior și care presupune alegerea unui cal cu anumite calități și aptitudini. De fapt, calul trebuie să fie un atlet polivalent și de aceea nu orice animal este recomandat în acest domeniu de activitate.

Spre deosebire de alte discipline unde numai caii de rasă sunt autorizați să concureze, TREC-ul poate fi practicat de orice cal, fie că e de rasă sau nu. De la solidul poney Haflinger la Pur sângele arab, trecând la exemplarele cu origine necunoscută, toți caii trecuți de vârsta de 5 ani înscriși, cuprinși în registrele de specialitate și vaccinați la zi pot participa la acest tip de sport. Sunt potriviți mai ales caii folosiți în călăria de agrement- mai multe detalii despre echitația de timp liber poți afla în primul număr al revistei noastre- care au un temperament calm și sunt capabili să sară peste obstacole. Dacă vrei să începi să-ți antrenezi calul pentru acest tip de competiții, trebuie în primul rând să dispui de un teren adecvat, cu trasee cu dificultate diferită, pe care să existe trunchiuri de copaci, crengi, bare sau diverse alte obstacole.

Rezistent și puternic

Proba regină a TREC-ului, anduranța- adică parcursul pe teren variat- pune la grea încercare capacitatea cailor de a parcurge distanțe lungi. Chiar dacă distanțele și vitezele cerute pot părea modeste comparativ cu disciplina de anduranță în sine, performanța calului- ținând cont de frecventele schimbări de ritm- este notabilă. De altfel, calul va trebui să fie recuperat complet a doua zi, pentru aceasta fiind necesară o bună condiție fizică. Ca atare, un cal de talie medie, mai puțin masiv, vioi, cu picioare puternice, este mult mai indicat decât un cal greu sau un ponei grăsuț, care riscă să nu poată ține ritmul pe traseu.

Alura potrivită

Galopul este o alură ce se poate dobândi cu multă muncă și stăruință. Asta fiindcă, de regulă, un călăreț de exterior nu are obligatoriu o carieră în domeniu și nici cunoștințe care să-l ajute să atingă acest obiectiv, așa că este indicat să alegi un cal care să aibă deja o anumită ușurință în abordarea acestei aluri: plecări ușoare, echilibru pe cerc etc. În ceea ce privește pasul, predispozițiile calului joacă un rol esențial: va trebui să fii sigur că animalul se deplasează energic dar fără să intre în trap. Un pas bun este în egală măsură, un atuu pe parcursul de orientare.

Bun săritor

Rari sunt caii de exterior cu adevărat dotați pentru sărituri! Săritorii buni sunt în general orientați spre disciplina de gen, și nu spre călăria de agrement sau TREC. Or, obstacolele de TREC pot fi impresionante, mai ales dacă încaleci un cal care nu știe să sară și nu are nici echilibru. Iar atunci când nici călărețul nu are experiența necesară pentru a gestiona situația, cuplul cal- călăreț riscă să sară necorespunzător.

Restul articolului, în numărul 8 al revistei Calul meu.

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri