Abonare Newsletter

Concurs international de sarituri peste obstacole

Primul concurs internaţional de sărituri peste obstacole organizat în România după o perioadă de 7 ani de pauză, de către clubul de echitație Equestria, va reuni la start 70 de concurenţi şi 140 de cai din România, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Grecia, Suedia, Belgia, Germania, Austria, care se vor lupta pentru acumularea de puncte Longines în ierarhia mondială, au anunţat organizatorii în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Jockey Club. Competiţia, cotată la două stele prin gradul ridicat de dificultate al probelor, se va desfăşura în perioada 30 mai - 2 iunie 2013, la sediul clubului Euqestria din comuna Snagov, sat Tâncăbești.

La conferinţa de presă au fost prezenţi Dr. Ozana Moraru – preşedinte de concurs, preşedintele clubului Equestria, dr. Alexandru Iavorovski, preşedintele juriului de concurs, arbitru internaţional de echitaţie, dl. Gilbert Remy - şef de pistă al concursului, arbitru internaţional de echitaţie, dl. Ilie Georgescu - reprezentant al Jockey Club, precum şi reputatul comentator sportiv Cristian Ţopescu.

Vorbitorii au reiterat voinţa şi ambiţia care stă la baza acestui demers, acela de a repune România în locul unde era odată, nu mai departe de anii ‘90, când organiza regulat etape de Cupă Mondială şi era considerată o forţă în domeniul probei de sărituri peste obstacole. Ultima etapă de nivel mondial, precalificările pentru Jocurile Olimpice de la Beijing a avut loc în 2007, la Bucureşti. Lipsa unor iniţiative coerente, regulate de nivel competiţional mondial şi a unei strategii pe termen lung de revigorare a echitaţiei, „lenta dar sigura degradare a echitaţiei” nu atrag investitorii şi sponsorii, fără de care acest sport elegant riscă să se stingă în România, a subliniat Alexandru Iavorovski, preşedintele juriului, concluzionând: ''Acest concurs reprezintă un fel de deşteptător pentru echitaţia românească. În ultimii 4-5 ani a fost secetă, nu am avut niciun sistem de referinţă''.

Finala Gold Tour, care este şi Grand Prix-ul FEI**Longines, reprezintă cea mai spectaculoasă probă din concurs, cu cele mai mari înălțimi ale obstacolelor şi cu gradul de dificultate cel mai mare, fiind urmată de baraj la cronometru, de asemenea un test plin de adrenalină pentru competitori şi public deopotrivă. Competiţia include 4 circuite (tururi): Bronze Tour, Silver Tour, Gold Tour, alături de Circuitul de tineret şi juniori (sportivi tineri, sub 21 de ani).

Concursul FEI - Longines Grad Prix programează în total 18 probe de obstacole: probe pentru cai experimentaţi şi sportivi seniori, şi Circuitul de tineret şi junior cu câte 3 competiţii, al căror punctaj se cumulează pentru Campionatul European de Juniori şi Tineret din acest an. De asemenea, probele destinate cailor tineri şi foarte tineri sunt grupate pe vârste: 6 şi 7 ani, respectiv 4 şi 5 ani.

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri