Abonare Newsletter

Cat efort trebuie sa faca pe timp de iarna

Indiferent că ai un cal de sport sau practici călăria la nivel de hobby, antrenamentul acestuia pe timp de iarnă impune respectarea câtorva reguli importante. Dacă afară este ger sau zăpadă nu înseamnă

că prietenul tău cabalin va trebui să hiberneze și să se plictisească în grajd. Desfășurată cu moderație, activitatea fizică are un rol important în menținerea unei stări bune de sănătate.

Pe timp de iarnă, condițiile climatice nu sunt întotdeauna favorabile pentru desfășurarea activităților fizice, de aceea este nevoie să gestionezi foarte bine acest aspect. Atunci când nu dispui de un manej sau o pistă acoperite, este recomandat să reduci ieșirile calului, în cazul în care solul este mult prea alunecos, fiindcă există riscul apariției de entorse sau fracturi.

De asemenea, îl poți călări fără probleme, însă cu condiția ca animalul să nu fie potcovit fiindcă există riscul ca zăpada să se taseze în furcuță, să deformeze piciorul și să favorizeze apariția entorselor. Poți apela, în acest sens la sandale protectoare, care reprezintă o soluție foarte practică și în plus au avantajul că nu incomodează deloc piciorul.

De asemenea, nu este recomandat să scoți calul la plimbare atunci când solul este acoperit complet cu gheață, în schimb, dacă zăpada măsoară minimum 10 cm, va fi o plăcere să faceți

împreună o scurtă plimbare, cu condiția ca durata ședințelor de lucru să nu depășească 15 minute pe pistă exterioară.

După efort, nu uita să-i usuci bine picioarele și să aplici ulei pe copite. De asemenea, îl poți proteja cu o pătură specială și îl vei ține departe de o zonă în care ar putea fi curent!

Precauții înainte și după efort

Înaintea fiecărei ieșiri, trebuie avută în vedere o îngrijire atentă a robei, fiindcă, de multe ori, un păr des poate ascunde răni sau murdării care nu trebuie nicidecum neglijate. În plus, va trebui să îi verifici starea picioarelor și a copitelor.

De asemenea, nu te grăbi să-l încaleci fără să-l încălzești bine la pas înainte de a-l supune la efort fizic intens și prelungit.

La sfârșitul activității fizice, calul va fi foarte încălzit și de aceea va trebui să aștepți ceva timp până când acesta va fi complet uscat, pentru a-l duce apoi pe pășune. Nu-l lega de un stâlp al porții sau de un trunchi de copac în timp ce tu bei liniștit un ceai fierbinte!

În schimb, ceea ce poți face este să-l frecționezi ușor cu alcool (această metodă este frecvent utilizată la caii de curse) în zonele transpirate, adică sub șa și pe piept. Spală-i picioarele dacă sunt murdare de noroi și usucă-le apoi cu atenție. Apoi, mâna-l la pas pentru ca pielea să i se usuce definitiv și până te vei asigura că temperatura și respirația sa au revenit la normal. În final, îți mai rămâne să-l adapi și să-l hrănești.

De asemenea, este bine de știut că un cal suportă bine frigul, însă tolerează mai greu umiditatea și curenții de aer.


 

Caii de performanță

Lucrurile stau ceva mai diferit în condițiile în care ai un cal de performanță, deci obișnuit cu o activitate fizică susținută în timpul anului.

În călăria de anduranță, de exemplu, pe timp de iarnă, perioada de repaus corespunde unei pauze de efort, dar aceasta nu înseamnă o încetare completă a activității fizice.

Chiar dacă animalul a terminat sezonul în plină formă, efortul pe care l-a depus pe terenuri dure și distanțele lungi pe care le-a avut de parcurs i-au putut provoca mici traumatisme mai greu de observat, iar mușchii, tendoanele, articulațiile și mentalul calului au nevoie de repaus.

Și totuși, chiar și în timpul sezonul rece, există o serie de activități pe care le-ai putea desfășura fără probleme.

Astfel, în condițiile în care calul este ținut în boxă, va trebui să-l scoți în fiecare zi. Dacă trăiește, însă, mai mult afară, în aer liber și într-un spațiu larg, ai putea să nu îl călărești o vreme, dar asta nu înseamnă că nu va trebui să-l vizitezi de câteva ori pe zi și să-l supraveghezi îndeaproape.

De asemenea, poți profita de această perioadă de repaus relativ, adică fără antrenament rapid, pentru a-i perfecționa dresajul de exemplu și de a-i îmbunătăți astfel performanțele. Poți opta însă și pentru o plimbare călare ușoară, în natură, singur sau alături de un grup de călăreți.

Reluarea antrenamentului

Pentru ca antrenamentul să dea rezultate, calul terbuie să fie nici prea gras și nici prea slab. De asemenea, tebuie să fie corect deparazitat la ieșirea din iarnă și să fie potcovit recent pentru a nu lucra pe aplomburi defectuoase.

Odată cu reluarea pregătirii fizice, trebuie respectate două etape succesive: repunerea în forma generală, urmată de antrenamentul specific, scopul primei etape fiind de a repune în funcțiune fiziologia sportivă a calului.

Pentru a atinge acest obiectiv, este necesar să-l lucrezi în fiecare zi, cu aluri lente, pe un teren variat de exemplu. Toate aceste mișcări trebuie alternate cu scurte reprize de trap sau de galop necesare sănătății și moralului calului. Dar, atenție!, începe ușor această muncă și respectă progresia. Creșterea va fi astfel treptată și va trebui făcută prelungind durata de timp petrecută în șa, ci nu crescând viteza.

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri