Abonare Newsletter

Calul lusitan

Prestanță și echilibru

Calul lusitan

Lusitanul este o rasă de cai de călărie de origine portugheză, foarte asemănător cu calul de rasă spaniol sau andaluz cu care a împărțit, de altfel, apelativul de „Andaluz” până în 1966. Frumusețea, eleganța, marea varietate a robei, caracterul său jucăuș îl fac favorit în spectacolele ecvestre din lumea întreagă.

Apreciat pentru noblețea alurilor sale, la marile curți regale în secolele XVII- XVIII, Lusitanul a cunoscut, în epoca modernă, o perioadă de declin datorată popularității tot mai crescute a cailor pur sânge englez și a cailor de sport. Dar și-a recâștigat treptat popularitatea grație spectacolelor ecvestre și a performanțelor înregistrate în competițiile de dresaj.

Istoricul rasei

Lusitanul este, ca și Andaluzul, un cal de origine celtică, care a fost marcat încă de la început de influența cailor barbi veniți din Africa de Nord. Calul este menționat încă din secolul XVI fiind crescut de călugării mănăstirilor din Sevilia sau Jerez de la Frontera. Istoria sa este identică cu cea a calului spaniol fiind renumit pentru experienţa sa ca rasă de cal de război şi luptele cu tauri. Primul volum din "Livro Genealógico Português de Equinos" (succesorul stud-book-ului Portugaliei creat în 1889) a apărut în 1967.

Un acord anterior între crescătorii portughezi și spanioli a decis folosirea denumirii de Lusitano și Spaniol în descrierea rasei. Numele rasei provine de la o populație care trăia în antichitate în vestul Peninsulei Iberice. În anul 27 a.Ch., romanii au eliberat provincia Lusitania între râurile Douro și Guadiana (Monteiro, 1985).

Odată cu lansarea stud-book-ului, interesul pentru această rasă de cai a crescut, rezultând o creștere a numărului de nașteri de Lusitani înregistrați nu numai în Portugalia, ci și în străinătate.

În afara Portugaliei, interesul intern pentru rasa lusitană se manifestă mai ales în Brazilia, Franța, Mexic dar și Belgia, Germania, Țările de Jos, Spania, Marea Britanie, SUA.

Descriere

Morfologia Lusitanului este diferită de cea a Calului de Rasă pură Spaniolă, având o linie a corpului mai alungită, un spate mai puternic și mai rotund. Este un cal de tip mediolin, iar lungimea de la vârful umărului la vârful vertebrelor cozii este egală cu înălțimea până la greabăn, silueta sa înscriindu-se într-un pătrat. Capul are o alură nobilă, cu un profil ușor convex și ochi blânzi. Masculii au gâtul foarte puternic, iar coama lusitanului este abundentă și ușor ondulată. Impresia generală este aceea a unui cal nobil și armonios. Talia este de 1,55- 1,60 până la greabăn fiind clasat printre 23 cele mai frumoase rase cabaline din lume.

Aluri de vis

Alurile înalte ale calului lusitan i-au adus renumele în întreaga lume. Mișcările sale sunt înalte, pasul energic, iar trapul foarte confortabil pentru călăreț, cu o foarte bună extensie. Galopul este suplu, cu o bună cadență și un bun echilibru, dar mai puțină viteză.

Temperament

Apariţia sa fizică şi flexibilitatea împreună cu caracterul calm şi pasionat fac ca această rasă de cai să fie una dintre cele mai îndrăgite din lume. Este un simbol al statutului social, de aceea este crescut de familiile bogate din Portugalia. Lusitanul are un caracter voluntar și un mental excepțional, blând și foarte stabil. Este un cal jucăuș, care adoră să învețe. În Portugalia, există 400 de herghelii de Lusitani. De regulă, caii sunt marcați pe coapsă cu dangalele crescătorului lor. De asemenea, este de reținut faptul că există linii de sânge mai mult sau mai puțin destinate unei anumite activități. Astfel, linia de sânge Veiga produce cai mai agili și mai vioi, perfecți pentru coride, în timp ce linia de sânge Andrade produce cai mai mari ca talie, mai atletici.

Îngrijire

Lusitanul este o rasă cu multă energie, de aceea este indicat să facă multă mişcare, după un program prestabilit. Acest lucru îl ajută să se păstreze în formă. Pentru că majoritatea exemplarelor din această rasă au culoarea gri, sunt vulnerabili la a dezvolta melanom. Acesta poate apărea în general la caii cu roba deschisă la culoare, din cauza slabei pigmentări a pielii. Melanomul se dezvoltă în zonele în care părul este subţire, la bot şi coadă, aşa că este bine ca aceste zone să fie monitorizate.

Ca și calul de rasă pură spaniolă, Lusitanul rămâne, înainte de toate, un cal de muncă, foarte agil și reactiv, folosit de-a lungul istoriei pentru a aduna și a tria turmele de animale. Este un cal de călărie foarte bun, perfect pentru coride (în Portugalia, coridele nu presupun moartea combatanțitor în arenă). De asemenea, ca și performanțe, putem aminti faptul că o echipă de călăreți și cai de rasă lusitană a fost, trei ani consecutiv (în 1993, 1994 și 1995), vicecampioana Europei la Horse-Ball.

Un cal de spectacol

Frumusețea, eleganța alurilor, marea varietate a robei, caracterul său jucăuș îl fac favorit în spectacolele ecvestre puse în scenă de vestitele trupe Bartabas sau Magali Delgado. Lusitanul este și un cal bun de TREC, dar își câștiga titluri de noblețe în dresaj, o disciplină dominată din plin de călăreții germani. Conformația și alurile sale ridicate îi permit să parcurgă proba până la cel mai înalt nivel. Celebra școală de călărie ”Cadre Noir” din Saumur- detalii despre această vestită instituție ecvestră regăsiți în numărul 7 al revistei noastre) a deschis recent porțile cailor lusitani prin armăsarul Odin.

Calul lusitan poate fi utilizat și la atelaje. Atelajul cu 4 cai lusitani condus de belgianul Felix-Marie Brasseur, a câștigat trofeul International Award al FEI în 1995 și 1996, devenind Campion mondial la individual și cu echipa, la Waregem, în 1996.

Lusitani celebri

Printre caii celebri ai acestei rase se numără Orfeu, un cal campion olimpic la dresaj, călărit de Catherine Durand-Henriquet, dar și Templado, un cal renumit de spectacol. De asemenea, Novilheiro este un lusitan care și-a început cariera în concursul complet, înainte de a fi asociat cu numele lui John Whitaker în sărituri peste obstacole. În primul an, a câștigat 30 de probe iar în 1983 se număra printre cei mai premiați cai de sărituri din Anglia.

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri