Abonare Newsletter

Calul de Sport Francez, un atlet desavarsit

Francezii au o tradiție străveche și admirabilă în privința creșterii cailor. Printr-un program intensiv de reproducție, a luat naștere una dintre cele mai bune rase de cai de sport actuale, și anume Calul de Șa Francez, sau Selle Français-ul. Fără a avea un standard fix, calul din această rasă este caracterizat de o talie mare, o constituție armonioasă și robustă, plină de forță și energie.

Selle français (SF) sau Calul de Șa Francez este o rasă cabalină selecționată pentru sporturile ecvestre, rezultată din fuziunea raselor semipur sânge, în 1958. Ca toate rasele cu sânge cald, și această rasă este un amestec al raselor mari de cai, adică Pur Sânge Englez și Pur Sânge Arab, dar ceea ce o diferențiază de celelalte rase formate asemănător, este influența de sânge de la rasele de trăpași.

Origini

Rasa Selle Français are particularitatea de a fi extrem de compozită fiindcă este rezultatul a numeroase încrucișări rezultate din diferite rase de semi pur sânge franceze și de Pur sânge englez. Rasa s-a consolidat în arealul din zona hergheliilor de stat franceze, și anume în Saint Lo și Le Pin, în provincia franceză Normandia. Statutul oficial al Calului de Șa Francez nu a fost definit decât în 1958.

În secolul XIX, crescătorii de cai din Normandia au importat exemplare de Pur Sânge Englez și trăpaș Norfolk, pe care le-au împerecheat cu iepele lor autohtone. Aceste încrucișări au condus la apariția a două tipuri de cai: trăpașul francez, un cal de atelaj, foarte rapid, și anglo-normandul, la rândul său de două tipuri...

Mai mult in revista CalulMeu Nr. 7

 

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri