Abonare Newsletter

Cal agitat la incalecare?

Află cum îl faci să stea nemișcat

Sunt sigură că încă de la primele lecții de călărie, ai învățat să încaleci calul fără probleme. Însă ce te faci când pleci într-o drumeție călare și ești nevoit să încaleci rapid, fără niciun fel de ajutor?

În natură, mersul la pas pe lângă cal este frecvent, iar încălecatul trebuie să se facă ușor, rapid, fără prea mare efort.

În exterior, când nu ai prea mult timp la dispoziție, ești nevoit să încaleci rapid și să mergi mai departe. Este o tehnică pe care trebuie s-o dobândești cu condiția să ai un pic de continuitate în idei.

Imobilitatea

Dacă un cal se mișcă atunci când vrei să-l încaleci, este în parte și vina călărețului. Este foarte probabil ca acesta să considere agitația calului ca inevitabilă sau să nu-i dea destulă importanță.

O chestiune de siguranță

A subestima importanța încălecatului este o greșeală: în exterior, în natură, nu poți stăpâni la perfecție calul... asta dacă nu ai cumva măiestria de a-l încăleca din mers. Dacă nu ești expert în echitație, riști să-ți sucești vreo gleznă sau pur și simplu să te accidentezi destul de serios.

Chestiune de confort

Fără a ne imagina evenimente atât de dramatice, agitația calului în momentul încălecării constituie o bază greșită de început în călăria de agrement: nici n-ai urcat bine în șa că animalul începe deja să nu te mai asculte. În plus, acest prim contact fizic trebuie să i se pară foarte neplăcut: dezechilibrat din cauza fugii, devii mult mai greu în șa și deja nu prea mai poți să-l ții bine în hățuri. De aceea, calul s-ar putea să aibă tendința să miște imediat ce simte că te pregătești să încaleci. Un adevărat cerc vicios!

Reflexuri noi

Calul nu va putea descoperi singur că soluția cea mai confortabilă pentru el și pentru tine este să stea calm și nemișcat. Aici este cazul să intervii tu și să-l înveți cum să facă asta. Învățarea este mai puțin dificilă decât pare: vei pierde probabil la început câteva minute, dar după aceea, vei câștiga timp, odată ce se vor instala reflexele bune. Uneori, este indicat să lași calul să facă greșeli ca să-i poți explica mai bine care este comportementul pe care trebuie să-l adopte. La încălecare, cea mai bună soluție pentru învățarea imobilității constă în a nu ajusta hățurile, ci, dimpotrivă, a le lăsa relativ lejere, astfel încât nimic să nu jeneze calul, care este liber să avanseze. Pur și simplu, de fiecare dată când va încerca să miște la încălecat, îl vei pune la punct pentru a restabili imobilitatea. Treptat, calul va înțelege că tocmai comportamentul său declanșează o acțiune neconfortabilă asupra hățurilor și o repetare penibilă a procedurii, și-și va conserva atunci imobilitatea de bunăvoie și nu prin constrângere.

Bine de știut

Dacă un cal se agită de fiecare dată când îl încaleci ar putea fi și un semn că șaua nu îi este buna; îi înțeapă umerii, îi apasă pe spate sau repartizează necorespunzător presiunea. Un aspect important de verificat, de bună seamă!

Veghează la confortul calului

Pentru a beneficia de răbdarea calului, și de reacții cât mai pozitive din partea acestuia este important să faci din încălecarea sa o operațiune cât mai plăcută posibil. Fiecare detaliu contează....

De aceea, va trebui să fii atent ca:- vârful piciorului să nu-i înțepe flancurile; - să lungești hățurile pentru a-i elibera gura;- să te ții bine de coamă pentru a limita tracțiunea pe șa;- să te salți de două- trei ori ca să-ți iei un pic de elan;- evită să-i atingi crupa când încaleci și așază-te cu blândețe în șa.

Ajutoarele

Nu e nicio rușine să profiți de elementele exterioare care să-ți ușureze manevra: un trunchi de copac, o stâncă, un perete etc. Cu cât călărețul depune mai puțin efort cu atât urcatul în șa devine mai confortabil pentru cal. Desigur, unii călăreți au tendința să nu țină cont de această sugestie și chiar să o ia în râs, din amor propriu de cele mai multe ori, neținând cont de disconfortul pe care-l creează calului. La început, îți va trebui un pic de timp și de răbdare pentru a convinge calul să se apropie de locul și obiectul pe care-l folosești pentru a urca, dar odată ce a înțeles ce intenții ai va colabora bucuros. Unii cai ajung să se plaseze singuri și de bunăvoie în poziția în care trebie atunci când simte că urmează să fie încălecat!

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri