Abonare Newsletter

Atelajele, un sport de echipa

Află cine sunt protagoniștii

După ce, în ediția trecută a revistei, ai aflat câteva generalități despre această disciplină ecvestră nobilă și elegantă, dar și câteva sfaturi în privința alegerii cailor potriviți, în numărul de față îți vom prezenta detalii interesante despre protagoniștii echipei care formează acest minunat sport.

Protagoniștii atelajelor nu sunt, ca în majoritatea sporturilor ecvestre, calul și călărețul, ci o întreagă echipă, alcătuită din driver, secund și unul, doi sau patru cai sau ponei, de modul în care fiecare componentă se integrează și se sincronizează cu ceilalți membri ai echipei depinzând rezultatele finale.

Sport relativ nou, primul concurs internațional având loc în Elveția, în anul 1970, cu sprijinul Prințului Filip, Duce de Edinburgh, președinte al Federației Internaționale, concursul de atelaje are o desfășurare asemănătoare concursului complet pe durata a trei zile.

Proba de dresaj

În prima zi a competiției se desfășoară proba de dresaj, în care armonia atelajului, eleganța, suplețea și corectitudinea figurilor impuse se împletesc cu sobrietatea driverului și secundului, cu frumusețea trăsurii și a harnașamentelor, cei cinci arbitri notând corectitudinea mișcărilor, calitatea mersurilor, supunerea cailor dar și îndemânarea driverului.

Maratonul

A doua zi, proba de maraton este de fapt proba cu cea mai multă adrenalină. Este proba care testează capacitatea de efort a cailor, măiestria driverului, precum și sincronizarea celor trei elemente constitutive ale echipei formate din driver, secund și cai.

Proba de obstacole

Proba de obstacole este proba finală, unde eleganța probei de dresaj se îmbină cu spectacolul probei de maraton, fiind o împletire a eleganței cu precizia și viteza. Practic, atelajul este condus pe un traseu marcat de jaloane paralele, de formă conică, cu mingi în vârf, distanța dintre cele două conuri fiind cu 20 cm mai mare decât ecartamentul trăsurii.

Componenții echipei

Sintetic, vom analiza, în aceste rânduri, componentele echipei.

Astfel, caii, primii protagoniști ai ”formației” este necesar să fie puternici și rezistenți, cu mersuri elegante, docili, foarte bine echilibrați psihic și, foarte important, să aibă un temperament asemănător în cazul perechilor sau atelajelor de patru cai.

Dintre rasele care au confirmat și sunt preferate pentru acest sport amintim Lipițanul, caii de sport (Gelderlander) și metiși ai acestor rase.

Trăsurile reprezintă cea de-a doua componentă a echipei.

Trăsurile utilizate în concurs sunt diferite în funcție de probă. La proba de dresaj și proba de obstacole, sunt folosite trăsuri stil, cu aspect și formă diferite, trăsuraVagonet, Phaeton, Spider, Cziraki, Gavaller. Trăsura din proba de maraton, de exemplu, este o trăsură specială, integral metalică, cu o greutate minimă de 350 kg, la proba de doi cai și 450 kg, la atelajele de patru cai, cu ecartamentul de 1.25 m.

De asemenea, alte elemente importante al acestui tot unitar care înseamnă atelajele sunt harnașamentele, hamurile, căpestrele, zăbalele, care trebuie să fie în armonie cu stilul trăsurii, cele mai utilizate fiind harnașarea englezească și cea ungurească. Nu în ultimul rând, stilul echipamentului driverului și al secundului întregesc aspectul de tot unitar.

Partea nevăzută, potcovarul, îngrijitorul, calul de rezervă, constructorii de trăsuri, confecționerii de harnașamente vin și ei să întregească echipa.

Însă, în numerele viitoare, fiecare din aceste componente vor fi prezentate și analizate pe larg. Astfel, vom insista pe rolul și importanța fiecărui element al echipei, pe modul în care acestea interacționează în fiecare probă de concurs.

Tiberiu Hermenean

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri