Abonare Newsletter

Antrenamentul calului pe timp de iarna

Caii reacționează la frig în două moduri: intens (imediat) și cronic (adaptare sau aclimatizare). În cazul unei schimbări bruște de temperatură, reacția imediată a unui cal va fi modificarea comportamentului. Caii vor căuta să se pună la adăpost de frig sau vânt sau se vor așeza în cerc pentru a diminua pierderile de căldură.

Caii expuși la ger în mod constant se obișnuiesc cu frigul. În general, caii au nevoie de 10-21 de zile pentru a se adapta la frig. De exemplu, un cal obișnuit cu o temperatură de 5°C se va adapta la una de 20°C în aproape trei săptămâni.

În momentul în care calul iese din grajd, iar afară sunt, să zicem, -10 grade C , corpul animalului nu se poate adapta atât de rapid. Șocul termic este brusc, iar calul resimte mai acut frigul. Atunci când transpiră, după un efort, calul care a revenit în boxă are nevoie de mult mai mult timp să se usuce decât în natură, fiindcă înăuntru nu va găsi suficient aer uscat- grajdul fiind saturat de umiditate de cele mai multe ori- sau vânt.

Temperatura corpului riscă atunci să coboare sub limita de jos.Un cal căruia îi este frig va fi abătut și își va ține capul aplecat. Pipăie-i treimea inferioară a urechii ca să-ți dai seama că îi este frig și introdu-l în grajd sau la adăpost, apoi usucă-l sau acoperă-l cu o pătură. Dă-i o rație bună de fân și de boabe.

Vizitează-l în fiecare zi, cel puțin de două ori pe zi. Dacă animalul este tuns, va suporta mai greu frigul, deci s-ar putea să aibă nevoie de o pătură. Pe piață, există o varitate de modele de pături speciale pentru cai, adaptate anotimpului rece.

Cum recunoaștem un cal căruia îi este frig? Stă chircit, cu capul aplecat. Dacă treimea inferioară a urechilor este rece și părul este ridicat, înseamnă că animalului îi este frig peste tot. În acest caz, este necesar să ducem calul în grajd, să-l hrănim bine și eventual să îl acoperim cu o pătură.

De asemenea, este bine de știut că un cal bătrân este mai sensibil la frig decât unul tânăr.

Activitatea fizică

Pe timp de iarnă, condițiile climatice nu sunt întotdeauna favorabile pentru desfășurarea activităților fizice, de aceea este nevoie să gestionezi foarte bine acest aspect. Atunci când nu dispui de un manej sau o pistă acoperite, este recomandat să reduci ieșirile calului, în cazul în care solul este mult prea alunecos, fiindcă există riscul apariției de entorse sau fracturi.

De asemenea, îl poți călări fără probleme, însă cu condiția ca animalul să nu fie potcovit fiindcă există riscul ca zăpada să se taseze în furcuță, să deformeze piciorul și să favorizeze apariția entorselor. Poți apela, în acest sens la sandale protectoare, care reprezintă o soluție foarte practică și în plus au avantajul că nu incomodează deloc piciorul.

Precauții

Înaintea fiecărei ieșiri, trebuie avută în vedere o îngrijire atentă a robei, fiindcă, de multe ori, un păr des poate ascunde răni sau murdării care nu trebuie nicidecum neglijate. În plus, va trebui să îi verifici starea picioarelor și a copitelor.

De asemenea, nu te grăbi să-l încaleci fără să-l încălzești bine la pas înainte de a-l supune la efort fizic intens și prelungit. La sfârșitul activității, calul va fi foarte încălzit și de aceea va trebui să aștepți ceva timp până când acesta va fi complet uscat, pentru a-l duce apoi pe pășune. Nu-l lega de un stâlp al porții sau de un trunchi de copac în timp ce tu bei liniștit un ceai fierbinte!

În schimb, ceea ce poți face este să-l frecționezi ușor cu alcool (această metodă este frecvent utilizată la caii de curse) în zonele transpirate, adică sub șa și pe piept. Spală-i picioarele dacă sunt murdare de noroi și usucă-le apoi cu atenție. Apoi, mână-l la pas pentru ca pielea să i se usuce definitiv și până te vei asigura că temperatura și respirația sa au revenit la normal. În final, îți mai rămâne să-l adapi și să-l hrănești.

De asemenea, este bine de știut că un cal suportă bine frigul, însă tolerează mai greu umiditatea și curenții de aer.

Caii de performanță

Lucrurile stau ceva mai diferit în condițiile în care ai un cal de performanță, deci obișnuit cu o activitate fizică susținută în timpul anului.

În călăria de anduranță, de exemplu, pe timp de iarnă, perioada de repaus corespunde unei pauze de efort, dar aceasta nu înseamnă o încetare completă a activității fizice.

Chiar dacă animalul a terminat sezonul în plină formă, efortul pe care l-a depus pe terenuri dure și distanțele lungi pe care le-a avut de parcurs i-au putut provoca mici traumatisme mai greu de observat, iar mușchii, tendoanele, articulațiile și mentalul calului au nevoie de repaus.

Și totuși, chiar și în timpul sezonul rece, există o serie de activități pe care le-ai putea desfășura fără probleme.

Astfel, în condițiile în care calul este ținut în boxă, va trebui să-l scoți în fiecare zi. Dacă trăiește, însă, mai mult afară, în aer liber și într-un spațiu larg, ai putea să nu îl călărești o vreme, dar asta nu înseamnă că nu va trebui să-l vizitezi de câteva ori pe zi și să-l supraveghezi îndeaproape.

De asemenea, poți profita de această perioadă de repaus relativ, adică fără antrenament rapid, pentru a-i perfecționa dresajul de exemplu și de a-i îmbunătăți astfel performanțele. Poți opta însă și pentru o plimbare călare ușoară, în natură, singur sau alături de un grup de călăreți.

Reluarea antrenamentului

Pentru ca antrenamentul să dea rezultate, calul trebuie să fie nici prea gras și nici prea slab. De asemenea, trebuie să fie corect deparazitat la ieșirea din iarnă și să fie potcovit recent pentru a nu lucra pe aplomburi defectuoase. Odată cu reluarea pregătirii fizice, trebuie respectate două etape succesive: repunerea în forma generală, urmată de antrenamentul specific, scopul primei etape fiind de a repune în funcțiune fiziologia sportivă a calului.

Pentru a atinge acest obiectiv, este necesar să-l lucrezi în fiecare zi, cu aluri lente, pe un teren variat. Toate aceste mișcări trebuie alternate cu scurte reprize de trap sau de galop necesare sănătății și moralului calului. Dar, atenție!, începe ușor această muncă și respectă progresia. Creșterea va fi treptată și va trebui făcută prelungind durata de timp petrecută în șa, ci nu crescând viteza.

BINE DE ȘTIUT

* Când afară e ger, sparge gheața din adăpătoare de două ori pe zi. O minge de plastic care plutește pe suprafața apei va împiedica formarea gheții. Retrage gheața rămasă în apă fiindcă aceasta menține apa rece și favorizează formarea din nou a gheții.

* Dacă zonele umede de pe pășune încep să înghețe, calul poate aluneca. Acoperă-le cu bălegar, rumeguș sau nisip.

* Solul întărit de ger poate dăuna cornului copitelor dacă animalul nu este potcovit. Pentru a evita ca zăpada să nu se acumuleze sub piciorul calului, unge marginea soleară a copitei cu grăsime.

* Dacă solul devine foarte noroios, mai ales în preajma grajdului, a adăpătoarei și adăpostului, întinde straturi de paie sau de bălegar pe care să le schimbi regulat.

Logare Utilizatori

Facebook

Parteneri